link href='
 

Thursday, June 16, 2011

Empat hari berturut-turut

 Hari ni aku nak berkongsi satu resipi yg sangat mudah dan sangat sedap..
yg penting sangat2 cepat.. 
yela sekarang kan musim orang puasa sunat Rejab la puasa Nazar la or puasa ganti kan..
agak2 macam nak tukar selera tu boleh la cuba2..
Name resepi die Sambal Kuinin...
sebelum tu penah dengar tak name buah KUININ ni..
die adik beradik buah mempelam..buah mangga tapi lain makbapak..
tapi yg penting satu keturunan..
biasa kalau orang kampung tau kot..kalau orang bandar pon tau jugak kalu dorang ambik tau..
Sambal ni antara 1 of my favorited la..
kalau nak tau dah 4 hari dah sambal ni menjadi side dish aku..
kirenye dah jadi makanan wajib lah. kalau takde rase macam tak lalu nak makan..
tapi makan jugak cume tak lalu je..
So, bahan2 die adalah seperti yg tertera di bawah...

Cili Api
Garam
Gula
dan watak utamanye KUININ..kalau tak ade kuinin die jadi sambal je..

cara-cara pembuatan:
mula2 kite mesti ade lesung batu ngan anak die..
lepas tu ambik Cili Api (bilangan ikut suke la nak pedas mane)
lepas tu ape lagi kasi ganyang la itu Cili.. tumbuk dengan garam secukup rase..
lepas dah lumat tu isi gula... pandai2 la kasi balance rase die.. 
akhir sekali cincang la kuinin tu jadi ala2 kecik2..then gaulkan semua bahan.
lepas tu siap untuk di makan...nyummmm!!!

 
 inilah hasil pembuatan yg berjaya...
kalau akhirnye tak jadi macam ni jangan putus asa dan terus kan mencuba smpai berjaya..
bak kate pepatah "usaha tangga kejayaan"
Selamat mencuba...



Tapi sebelum tu kepada sesiapa yg tak kenal akan rupa Buah KUININ...
ini lah die rupenye..
apa macam ada cute tak?????

 

Sekian sahaja resipi dari aku..
ini betul2 bukan tipu2 punye resepi ni..turun temurun punye resepi ni..
jangan di remeh kan...
Peace...





0 comments:

Post a Comment

 

SUHAILA SHARUDDIN Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting